eduScrum in het basisonderwijs

Terug
“Juf, gaan we weer eduScrummen?”
“Juf, wanneer gaan we weer verder met het project?”
“Juf, gaan we het volgende project ook met eduScrum doen?”
 
Opmerkingen van mijn leerlingen , zowel in het basisonderwijs als in de plusklas.
 
Sinds een aantal jaren werk ik als leerkracht basisonderwijs en plusklasleerkracht met eduScrum. Ik heb inmiddels al aardig wat ervaring opgedaan en ik kan ronduit zeggen: wat een aanrader!
Begonnen in de plusklas: één van de onderdelen lesaanbod hier is projectmatig werken. Maar, waar we wel tegen aan liepen: hoe houden kinderen overzicht wat ze doen, wat moet er gepland worden, tijdsfactor en natuurlijk het overzicht voor jou als leerkracht.
Toen ik in aanraking kwam met eduScrum werd ik daar zo enthousiast van dat ik het ben gaan toepassen in de plusklas. En dat was best even een “struggle”. Maar door veel doen, aanpassen,
(agile!) weer doen, verdiepen enz. ging het steeds beter. Uiteindelijk ook de training bij Willy gevolgd, en daarbij opgeleid tot trainer.
Inmiddels ben ik aardig bedreven geraakt in het werken met eduScrum: binnen de plusklas en het reguliere basisonderwijs. Op onze basisschool het Koloriet in Ommen werken we met “Alles in 1”, een geïntegreerde lesmethode waarbij we eduScrum bij verschillende onderdelen inzetten.
En wat zien we kinderen genieten van het werken! Wat een intrinsieke motivatie!
Uiteraard bepaal jij als leerkracht de kaders, maar je geeft kinderen zoveel meer dan op de traditionele manier van werken: eigenaarschap, samenwerken, reflecteren, plannen, overzicht houden, verantwoordelijk zijn voor het hele proces en je team…en bovenal: plezier!
Graag deel ik mijn passie en enthousiasme en help je graag met het leren werken met eduScrum.
 
Jacqueline Sybesma
Leerkracht basisonderwijs
Plusklasleerkracht/begaafdheidsspecialist